Próżnia w gastronomii

Głód to, oprócz chorób, jeden z największych problemów współczesnego świata. Mimo, że mamy najnowsze technologie na świecie są ludzie, którym z różnych powodów brakuje jedzenia. Szczególnie w krajach afrykańskich jest to bardzo poważny problem. Wiele organizacji charytatywnych broniących praw człowieka wysyła zapasy żywności do krajów tak zwanego trzeciego świata. Ale nie trzeba tak daleko szukać, również w naszym kraju są osoby głodujące. Często przed świętami w sklepach są organizowane zbiórki żywności dla osób będących w ciężkiej sytuacji, które nie mają pieniędzy na zrobienie artykułów spożywczych.

Pakowanie próżniowe przedłuża przydatność do spożycia

Któż z nas nie wyrzucił do kosza ostatnio jakiegoś jedzenia? Zdarza się, że zapominamy, o jakimś artykule spożywczym i psuje się on w naszej lodówce. Z racji tego, że na świecie są osoby, które nie mają tyle szczęścia i nie mają, co jeść powinniśmy zwrócić większą uwagę na to, aby nie marnować żywności i jej nie wyrzucać. Według badań statystycznych najczęstszym powodem wyrzucania żywności jest jej zepsucie. Dlatego zanim kolejny raz wyrzucimy zieloną wędlinę czy spleśniałe owoce powinniśmy pomyśleć o tym jak przedłużyć ich przydatność do spożycia. Jednym ze sposobów na dłuższe przechowanie świeżej żywności jest pakowanie próżniowe. Wiele osób już wypróbowało to rozwiązanie i jest z niego bardzo zadowolona. Ta metoda na przechowywanie jedzenia pozwala na zachowanie świeżości produktów a nawet gotowych potraw. Pakowarki próżniowe pozwalają zaoszczędzić pieniądze, co jest ich kolejnym dużym atutem. Oczywiście na początku trzeba wydać na pakowarkę, ale w szybkim czasie pieniądze nam się zwrócą, bo przestaniemy marnować i wyrzucać artykuły spożywcze.

gastronomia

Innym rozwiązaniem jest kupowanie produktów w sklepach, gdzie jest możliwość zapakowania ich próżniowo. Dzięki czemu nie musimy wydawać pieniędzy na zakup sprzętu do domu. Pakowarki korzystają ze specjalnych woreczków próżniowych. Podczas takiego pakowania powietrze zostaje wysysane z woreczka a do woreczka wsysany jest obojętny gaz, który sprawia, że produkty nie wysychają, zachowują swój smak i wartości odżywcze. Pakować próżniowo można niemal wszystko od ciast po szynki, mięsa, sery i gotowe dania. Jest wielu producentów, którzy w swojej ofercie mają zgrzewarki do pakowania próżniowego. Ich ceny są bardzo różne. Można je kupić za kilkadziesiąt złotych, ale są też takie, które kosztują tyle, co dobrej klasy zmywarka. Jedni producenci proponują zgrzewarki na użytek gospodarstw domowych, inne są przeznaczone dla punktów gastronomicznych i sklepów. Pakowarki mogą pakować w woreczki, ale nie jest to jedyna opcja. Są pakowarki do pakowania w folię i takie, które pakują próżniowo na tackach. Z takich opcji korzystają w większości sklepy i restauracje. Produkty zapakowane w folię charakteryzują się szczelnością opakowania oraz jego wytrzymałością. Gwarantują też świeżość tak zapakowanego produktu. Na tackach próżniowo pakuje się najczęściej wędliny i sery w plasterkach czy mięsa. Takie opakowania są nie tylko wygodne, ale także estetyczne.