Co powoduje stres oksydacyjny?

stres oksydacyjna a wzmocnienie odporności

Stres oksydacyjny jest spowodowany brakiem równowagi między poziomem wolnych rodników czyli utleniaczy w organizmie, a przeciwutleniaczy, co prowadzi do uszkodzenia komórek i wielu bardzo poważnych chorób. Przyspiesza on również procesy starzenia się człowieka. Długotrwały stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju takich chorób jak: nowotwory, choroby serca, cukrzyca, choroba Parkinsona, Alzheimera, schorzenia płuc, żołądka, układu moczowego i nerek oraz problemy z płodnością zarówno u kobiet, jak i  mężczyzn. 

Jak stres oksydacyjny wpływa na odporność?

Wolne rodniki, czyli oksydanty, sprawcy wielu problemów ze zdrowiem powstają podczas każdego oddechu, gdy organizm człowieka przekształca tlen w energię, niezbędną w przebiegu wielu procesów życiowych. Idealną jest sytuacja równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. Problem pojawia się wtedy, gdy poziom wolnych rodników, niszczących inne komórki w organizmie, wzrasta w stosunku do przeciwutleniaczy – antyoksydantów, neutralizujących z kolei ich szkodliwe działanie. Proces niszczenia polega na odbieraniu innym komórkom brakującego wolnym rodnikom elektronu. Wzrasta wtedy poziom wolnych rodników, a poziom przeciwutleniaczy maleje, dochodzi do pojawienia się stresu oksydacyjnego. To powoduje szereg różnych groźnych chorób. Te choroby osłabiają układ odpornościowy. Jest to bardzo zależny od siebie system, ponieważ wraz ze wzrostem stresu oksydacyjnego pojawiają się choroby, które osłabiają odporność. Natomiast niska odporność powoduje mniejszą zdolność do radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym

na wzmocnienie odporności i stres oksydacyjny

Przyczyny stresu oksydacyjnego

Życie w stresie, nieustannym napięciu nerwowym przyczynia się do powstania stresu oksydacyjnego, również zbyt intensywne i nieustanne ćwiczenia fizyczne połączone z nadmiernym wysiłkiem, zagrożone pojawieniem się przetrenowania i w konsekwencji stresu oksydacyjnego. Współczesny człowiek oddycha zanieczyszczonym powietrzem, obecne w nim metale ciężkie, tlenki azotu, benzen, dwutlenek siarki, benzopiren, które można obserwować w miastach w postaci smogu zatruwają organizm, docierając najpierw do płuc, a potem do układu krwionośnego, co  jest przyczyną stresu oksydacyjnego. Przyczyniają się do niego również spaliny samochodowe i przenawożona żywność, w której znajduje się kadm, ołów, tlenki azotu i rtęć. Innymi czynnikami powodującymi stres oksydacyjny jest: alkohol, palenie papierosów, intensywne opalanie się, zażywanie antydepresantów, sterydów, tabletek antykoncepcyjnych, leków przeciwzakrzepowych. 

Dieta, a silna odporność i stres oksydacyjny

Niewiele osób ma świadomość wystąpienia stresu oksydacyjnego także z powodu spożywania wysoko przetworzonej żywności, ale również owoców lub warzyw, które uprawia się z użyciem dużej ilości nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Przyczyną jego pojawienia się może być pleśń na produktach spożywczych, dlatego należy je wyrzucać w całości, a nie usuwać tylko zepsutą część. Okazuje się, że wędzenie także nie jest zdrowe, ponieważ w trakcie tego procesu dochodzi do powstania szkodliwych węglowodorów aromatycznych. Absolutnie unikać należy przypalonej żywności i peklowanego mięsa, gdyż podczas smażenia powstają szkodliwe związki aminowe. 

W zredukowaniu stresu oksydacyjnego może pomóc omijanie przyczyn jego powstawania poprzez zmianę trybu życia. Wzmocnienie odporności również może przyczynić się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Na rynku już istnieją suplementy diety na odporność, które mają dodatkowo właściwości antyoksydacyjne.