Aminokwasy – uwagi ogólne

Czym są aminokwasy?

Aminokwasy budują wszelkie białka ustrojowe. Dzięki nim mogą powstać bardzo ważne substancje, które mają działanie fizjologiczne. Są to tyrozyna odpowiedzialna za działanie dopaminy, adrenaliny, melaniny oraz tyroksyny. Dzielą się one na aminokwasy egzogenne (pochodzenia zwierzęcego) oraz endogenne (czyli takie, które mogą zostać wytworzone przez organizm człowieka). Aminokwasy dodatkowo odpowiadają za stymulowanie naszego układu hormonalnego. Są one przydatne zwłaszcza dla sportowców oraz dla kulturystów. Po wysiłku fizycznym dzięki aminokwasom proces regeneracji mięśni jest znacznie przyspieszony. W niektórych przypadkach aminokwasy mogą pełnić zadanie materiału energetycznego. Niektóre aminokwasy są również doceniane za rozpad tkanki tłuszczowej. Dzięki temu szybciej możemy zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o naszą sylwetkę. Poprzez działanie aminokwasów wzmocniony zostaje nasz układ odpornościowy.

Jak mogą nam się przydać?

Aminokwasy to podstawowy budulec naszych mięśni. Można je pozyskać z białek. Jest 8 aminokwasów egzogennych (niezbędnych), czyli takich, które zawierają się w białkach pochodzenia zwierzęcego. Białko to przyjmujemy razem z pożywieniem. Gdy białko wnika w nasz organizm, następuje rozłożenie go na aminokwasy. Dzięki temu nasze mięśnie są mocniejsze, a cały organizm może się rozwijać w sposób zdrowy. Aminokwasy są bardzo ważne szczególnie dla małych dzieci, które bardzo szybko dorastają. Ważne jest więc, by dzieci dostarczały do swojego organizmu odpowiednią ilość białek, w których zawarte są cenne aminokwasy. Dodatkowo każdy z nas potrzebuje aminokwasów, by móc odpowiednio funkcjonować. Aminokwasy i ich jakość oraz ilość jest szczególnie ważna dla sportowców, oraz kulturystów. Osoby te bowiem bardzo dbają o swoje mięśnie oraz organizm – dzięki spożywaniu odpowiednich aminokwasów w określonej ilości mogą oni się stale rozwijać.

Jak je pozyskać? Kto spożywa aminokwasy egzogenne?

Tak naprawdę wszyscy spożywamy aminokwasy. Każdy organizm ludzki potrafi wytworzyć własną grupę aminokwasów. Dzięki temu pewna grupa aminokwasów jest z nami ‘’już na starcie’’. Jednak większość aminokwasów musimy przyjmować wraz z pożywieniem. Każdy z nas codziennie spożywa określoną ilość aminokwasów endogennych oraz pozyskuje dużą ilość aminokwasów innego typu. Niektóre aminokwasy powstają w wyniku dekarboksylacji aminokwasów. Inne są naturalne, których nie trzeba dostarczać do organizmu. Każdy z nas spożywając białka, może przyczynić się do pozyskania aminokwasów różnego rodzaju.

Aminokwasy dodatkowe

Wiele osób stosuje dodatkowe aminokwasy pomimo odpowiedniej ilości zażywania białek. Łączenie aminokwasów z białkami ma bowiem sporo zalet. Kulturyści lub osoby intensywnie ćwiczące często przyjmują dodatkowe aminokwasy wraz z suplementami. Dzięki temu bowiem można się przyczynić do wzrostu masy mięśniowej oraz do poprawienia naszej kondycji fizycznej. Aminokwasy dodatkowe przyczyniają się do zwiększenia odporności naszych mięśni na rozpad białek mięśniowych.