Jakie potrawy sprawdzą się na grilla?

Grillowanie, czyli tak naprawdę proces smażenie nad ogniem, stanowiło podstawową metodę obróbki mięsa od wieków. Z czasem jednak przerodziło się to w coś więcej i obecnie grillowanie jest pewnego rodzaju hobby i sposobem na wspólne spędzanie wolnego czasu.

W sezonie letnim, praktycznie w każdy weekend da się zauważyć i wyczuć, że wiele osób decyduje się na tę formę rozrywki. Z tego względu, warto wiedzieć, dlaczego jest to obecnie tak popularne. Jak odpowiednio przygotować się do grillowania, jaki grill wybrać i jaki danie przyrządzić?

Grill to jedna z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu

Grillowanie to z pewnością jedna z lepszych i bardziej smacznych metod przyrządzania posiłków. Ponadto, jest to świetny sposób na spędzanie wspólnie ze znajomymi lub rodziną wolnego czasu na świeżym powietrzu. Z tego względu, grill jest bardzo często wykorzystywany jako sposób na uczczenie jakichś ważnych wydarzeń np. urodzin, imienin, rocznicy itd. Polacy bardzo często wykorzystują tę okazję do tego, aby wspólnie w gronie rodziny czy też znajomych, świętować i jednocześnie zajadając się smacznymi daniami przygotowanymi na grillu. Według statystyk, aż 2/3 Polaków uważa, że grillowanie to najlepsza forma spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Z tego względu, nie powinien nikogo dziwić fakt, że w sezonie letnim, zapach grilla i przyrządzanych na nim potraw unosi się w powietrzu praktycznie w każdy pogodny weekend, a czasami nawet w ciągu tygodnia.

Jak przygotować się na grilla?

Chcąc spędzić wolny czas przy grillu, podstawową sprawą jest to, aby dysponować odpowiednim miejscem, w którym w sposób bezpieczny i komfortowy będziemy mogli korzystać z grilla. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest grillowanie w ogrodzie lub na działce. To pozwala nam spędzić miło czas na łonie natury, co dodatkowo umila grillowanie. Oprócz tego, można także grillować na tarasie lub balkonie, ale tylko wtedy, gdy jest to dozwolone i w pełni bezpieczne. W kwestii wyboru miejsca z pewnością najwięcej możliwości mają mieszkańcy domów jednorodzinnych, ale nawet osoby mieszkające w bloku i nieposiadające działki, ogrodu czy odpowiednio dużego balkonu, mogą znaleźć odpowiednie miejsce. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest grillowanie w plenerze np. nad jeziorem, rzeką czy innym podobnym miejscem. Warto jednak wcześniej dowiedzieć się, czy jest to na pewno legalne na danym terenie i zachowywać się tak, aby nie stwarzać zagrożenia.

Kolejną ważną rzeczą jest oczywiście sam grill. Tutaj mamy do dyspozycji naprawdę sporo różnych rodzajów. Z pewnością najpopularniejsze są nadal grille węglowe, głównie z powodu swojej niskiej ceny i łatwego dostępu do opału. Ponadto, mogą one występować w bardzo niedużych wersjach, które łatwo można transportować w różne miejsca. Kolejnym rozwiązaniem może być grill gazowy, który jest już znacznie droższą i bardziej zaawansowaną konstrukcją. Jego sporą zaletą jest niewątpliwie łatwość regulacji temperatury pieczenia oraz brak dymu i nieprzyjemnych zapachów powstałych podczas spalania opału. Trzeci rodzaj to grill ogrodowy elektryczny, który jest bardzo niewielki i może być użytkowanie przez cały rok również w domu.

Oprócz grilla potrzebne będą oczywiście różne akcesoria takie jak szczypce, łopatki, widelce, szczotka do czyszczenia grilla oraz wszelkie talerze, kubki, sztućce i wiele innych. Dobrym zakupem mogą być także rękawice termoodporne, które ułatwią grillowanie oraz termometr, który pozwala bardzo dokładnie kontrolować proces grillowania.

Jakie dania będą idealne na grilla?

Dań, jakie można przygotować na grillu, jest naprawdę sporo i tak samo jak w kuchni, efekt zależy od osoby przygotowującej potrawy i jej pomysłów oraz kreatywności. Z pewnością do najpopularniejszych dań należą kiełbaski z grilla, szaszłyki, grillowana karkówka, żeberka, skrzydełka drobiowe, ryby, ziemniaki i inne warzywa oraz wiele więcej. Jak widać, możliwości jest naprawdę sporo i warto w tej kwestii eksperymentować, aby odnaleźć swoje własne smaki i przepisy, które będą oryginalne i zachwycą naszych znajomych lub rodzinę. Sporą zaletą grillowania jest to, że ta metoda obróbki żywność pozwala nadać każdej potrawie niepowtarzalny smak, przez co cieszy się ona tak dużą popularnością.